در حالی که دونالد ترامپ چندین بار در طول مبارزات انتخاباتی خود از پاره کردن توافق هستهای با ایران بهمحض ورودش به کاخ سفید سخن گفته بود، اما با وجود گذشت بیش از یک سال از دوره ریاستجمهوری وی، برجام هنوز به قوت خود باقی است.
رکس تیلرسون، وزیر سابق امور خارجه آمریکا، نقش مهمی در پیشگیری از خروج آمریکا از برجام ایفا میکرد و به همین دلیل ترامپ تصمیم گرفت به جای کشمکش با تیلرسون بر سر برجام، او را کنار بگذارد تا شاید راحتتر بتواند به اهداف خود در مورد برجام برسد.
بااینوجود هنوز هم به نظر نمیرسد که وزارت خارجه آمریکا کاملاً با کشتن برجام موافق باشد. برایان هوک، مدیر برنامهریزی سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا و نماینده این کشور در کمیسیون مشترک برجام، هفته گذشته پس از نشست این کمیسیون در وین به خبرنگاران گفت: «ما معتقدیم که میتوانیم در چهارچوب توافق هستهای کار کنیم». البته با توجه به اینکه ظاهراً دونالد ترامپ عزم خود را برای خروج از برجام جزم کرده است، این احتمال وجود دارد که برایان هوک نیز به سرنوشت رئیس سابقش یعنی رکس تیلرسون دچار شود و دوران حضورش در کاخ سفید بهزودی پایان یابد.
در این میان باید توجه داشت که اگر قرار باشد کشورها همچنان به خرید نفت از ایران ادامه دهند، خروج آمریکا چندان توجیهپذیر نخواهد بود. اما اگر دولت ترامپ بتواند به آرزوی خود برای محدود نمودن صادرات نفت ایران جامه عمل بپوشاند، آنگاه شرایط متفاوتی رقم خواهد خورد. در سال 2012 تحریمهای نفتی علیه ایران باعث شد که صادرات نفت این کشور حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد و اگر قرار باشد چنین اتفاقی تکرار شود، کمبود عرضه نفت در نیمه دوم سال جاری میلادی به دو میلیون بشکه در روز –یعنی دو برابر رقم برآورد شده کنونی- خواهد رسید و در این صورت افزایش قیمتها در بازار نفت کاملاً محتمل خواهد بود.
علیرغم اینکه بنا بر اظهارات مقامات دولت ایران این کشور هنوز آنطور که باید و شاید از مزایای برجام در حوزه سرمایهگذاری خارجی بهرهمند نشده است، اما با از میان برداشته شدن تحریمهای نفتی، ایران توانسته است از اوایل سال 2016 تاکنون تولید و صادرات نفت خود را بیش از یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.