پس مصوب شدن وام ودیعه مسکن و اجرائی شدن آن پس از پیچ و خم های بسیار از قبیل عدم تعیین بانک عامل توسط دولت، اعلام مدارک مورد نیاز، فرصت اندک جهت ثبت نام، اطلاع رسانی ناقص و از همه مهمتر عدم آگاهی آحاد مردم بویژه موجرین (صاحبخانهها) سبب مشکلاتی برای مستاجرین گشته است که در زیر به پارهای از آنها اشاره می کنم:
1- عدم همکاری صاحبخانهها:
بسیاری از موجرین بدلیل فرار مالیاتی نسبت به ارائه مدارک بخصوص اجارهنامههای ثبت شده با کدرهگیری جلوگیری میکنند که این امر سبب عدم تکمیل مدارک از سوی مستاجرین شده و مانع برخورداری آنان از این تسهیلات گشته است.
2- تشدید صدور اجارهنامههای با کد رهگیری صوری:
پس از صدور اجارهنامه های صوری جهت دریافت پلاک خودرو شهر تهران توسط برخی از مشاورین املاک، تسهیلات ودیعه مسکن هم باب جدید برای ثبت این قراردادها باز کرده است که به شدت فساد آور، موجب اختلافهای خانوادگی(*) و تشدید اشتباهات آماری وضعیت مسکنهای استیجاری میگردد.
3- افزایش قیمت به بهانه افزایش توان مستاجرین:
برخی از صاحبخانههای سود جو با توجه به این فرصت در صورتی مدارک را برای مستاجرین خود تکمیل میکنند که از روش افزایش مبلغ رهن یا اجاره بیشتر از این تسهیلات هم خود به نوعی بهرهمند گردند.
4- مشکل مسکن ملی
متأسفانه بعضی از متقاضیان طرح ملی مسکن که قطعاً سالهای سال باید منتظر تحویل ملکهای خود باشند و هنوز در مرحله پیش ثبت نام هستند و در وانفسای گرانی بازار اجاره گرفتار شده بدلیل ثبت نام در این قسمت درخواست وام ودیعه آنها پس از پرداخت هزینه دریافت کدرهگیری (**) و منت و حاجت صاحبخانهها در مرحله آخر در هنگام پرداخت درخواست آنها رد شده است. حالا کسی از مسئولین هست که پاسخ این مستاجرهای که با گذر از هزار خان مشکلات از اینجا و از آنجا رانده شده است را بدهند؟
متاسفانه طرحهای گشایش اقتصادی دولت بدون هیچگونه برنامهریزی و کارشناسی روز به روز بر اقشاری که زیر بار هزینههای مسکن کمرشان در حال شکسته شدن هست، افزایش مییابد.
قابل توجه صاحبخانههای گرامی
به ازای تمام املاک اجاری باید چند اظهارنامه ارائه شود؟
طبق اعلام مسئولان سازمان مالیاتی پایان شهریور آخرین مهلت صاحبان املاک اجاری برای پرداخت مالیات است که در این بین مؤدیان بدانند تا باید به ازای تمام املاک مورد اجاره در کل کشور یک اظهارنامه تسلیم کنند.
به گزارش کارشناسان املاک چهارخانه آورده شده از ایسنا، مالیات بر درآمد املاک از انواع مالیات مستقیم است که انواع درآمدهای حاصل از ملک را شامل میشود و مالیات بر اجاره املاک یکی از سه نوع مالیات بر درآمد املاک است که به درآمد حاصل شده اشخاص حقیقی و حقوقی بابت اجاره املاک و مستغلات در ایران تعلق میگیرد.
درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار میشود شامل کل مالالاجاره، اعم از نقدی و غیرنقدی پس از کسر ۲۰ درصد بابت هزینهها، استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره میشود.
لازم به ذکر است که محل سکونت پدر، مادر یا همسر و فرزندان یا اجداد و همچنین محل سکونت افراد تحت تکفل مالک، اجاری تلقی نمیشود و در صورتی که چند واحد مسکونی، محل سکونت مالک یا افراد مذکور باشد یک واحد برای سکونت مالک و یک واحد برای هریک از افراد مذکور از شمول مالیات بر درآمد اجاره خارج میشود.
۳۱ شهریور، آخرین مهلت ارائه اظهارنامه صاحبان املاک اجاری
علاوه براین، مالکان مجتمعهای مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ساخته شوند در طول مدت اجاره از ۱۰۰ درصد مالیات بر درآمد املاک اجاری معاف هستند.
با الکترونیکی شدن ارائه اظهار نامه مالیاتی، مؤدیان این نوع مالیات باید تا پایان شهریور ماه جاری با مراجعه به سامانه tax.gov.ir پس از ثبت نام در سامانه ثبت نام الکترونیکی نرم افزار مذکور را دانلود و با تکمیل اظهارنامه، آن را ارسال کنند.
چگونگی محاسبه معافیت اجاره برای املاک مسکونی
در این بین، نکته مهم این است که در اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر درآمد اجاره املاک، هر مؤدی مشمول باید به ازای تمام املاک مورد اجاره در کل کشور یک اظهارنامه تسلیم کند اما درصورتی که برای بیش از یک ملک، یک کد پستی وجود داشته باشد برای ارائه بیش از یک اظهارنامه، مالک میتواند با مراجعه به اداره امور مالیاتی، کد رهگیری ثبت نام جدید دریافت کند و در غیر اینصورت، محاسبات مربوطه به صورت تجمیعی صورت میگیرد.
از سوی دیگر، محاسبه خودکار معافیت اجاره برای املاک با کاربری و مورد استفاده مسکونی براساس مساحت ملک صورت میگیرد و این معافیت شامل املاک با کاربریهای دیگر چون تجاری، نمیشود؛ بنابراین برای املاک در شهر تهران تا سقف ۱۵۰ متر و برای سایر شهرستانها تا سقف ۲۰۰ متر قابل استفاده است و به متراژ مازاد آن مالیات تعلق میگیرد.
فردا؛ آخرین مهلت ارائه اظهارنامه صاحبان املاک اجاری
چگونگی مراحل ارائه الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی
با توجه به اینکه اشخاص حقوقی و صاحبان املاک اجاری تنها یک روز دیگر برای پرداخت مالیات متعلقه فرصت دارند، چگونگی مراحل ارائه الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی تشریح شده است.
به گزارش کارشناسان املاک چهارخانه آورده شده از ایسنا، طبق اعلام سازمان مالیاتی زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی و صاحبان املاک اجاری در پی شیوع ویروس کرونا از ۳۱ تیرماه به پایان شهریورماه موکول شد؛ بنابراین، این دسته از مؤدیان یک روز دیگر فرصت دارند تا با مراجعه به سایت tax.gov.ir نسبت به پرداخت مالیات مربوطه اقدام کنند.
در راستای این امر، صاحبان املاک اجاری و اشخاص حقوقی پس از ثبت نام در سامانه ثبت نام الکترونیکی باید نرم افزار مذکور را دانلود و پس از تکمیل اظهارنامه، اقدام به ارسال کنند؛ بنابراین ضروری است تا مؤدیان نسبت به تکمیل ثبت نام و رفع ایرادات احتمالی این مرحله از طریق سامانه ثبت نام موقت اقدام کنند.
از آنجا که اطلاعاتی که از این سامانه دریافت میشود، غیرقابل ویرایش است باید درصورت لزوم پس از ویرایش اطلاعات و تایید آنها، جهت بروزرسانی اطلاعات در سامانه اظهارنامه از گزینه دریافت اطلاعات هویتی استفاده کنند. همچنین، قبل از ارسال، نسخه پیش نویس تکمیل شده را از سیستم دریافت و به دقت بررسی کنند تا در نهایت، اقدام به ارسال الکترونیکی که نهایی و قطعی تلقی میشود، کنند.
از سوی دیگر، مؤدیان باید بدانند که مراحل ثبت و ارسال اظهارنامههای مالیاتی به شرح زیر است:
۱) حصول اطمینان کاربر از اتصال رایانه به اینترنت
۲) مراجعه به سامانه عملیات الکترونیکی مؤدیان و دانلود اظهارنامه مربوطه
۳) نصب نسخه نرم افزار اظهارنامه مالیاتی
۴) ورود اطلاعات درخواستی در نرم افزار اظهارنامه مربوطه
۵( دریافت اطلاعات هویتی مؤدی از سامانه ثبت نام الکترونیکی
۶) تکمیل جداول مالی و مشخصات ملک/املاک مورد اجاره یا تکمیل جداول مالی و ترازنامه برای اشخاص حقوقی
۷) چاپ و بررسی نسخه پیش نویس
۸( ارسال اطلاعات به سازمان امورمالیاتی کشور
۹) دریافت کدرهگیری
علاوه بر مراحل ذکر شده، مؤدیان حقوقی میتوانند پس از تایید نهایی اطلاعات اظهارنامه خود، از طریق سامانه اقدام به صدور قبض مالیاتی کنند که از منوی لیست قبوض، قابل رویت است و پس از چاپ قبض مالیاتی میتوانند از طریق بانک یا درگاههای پرداخت الکترونیکی بانک ملی اقدام به پرداخت کنند.
* بدلیل تنظیم قراردادهای صوری به نام افراد توسط یکی از وابستگان یا آشنایان که مالک آپارتمانی بودهاند، مشکلاتی در رابطه با ادعای برخی مستاجرین متقاضی وام ودیعه مسکن نسبت به مورد اجاره و مباغ قرض الحسنه (رهن) روی داده زیرا در این قراردادها مالکین اقرار به تحویل مورد اجاره و مبلغ رهن مینمایند که اختلافاتی را سبب شده است.
** تعداد کمی از مشاورین املاک از آب گل آلود سوء استفاده کرده و با دریافت مبالغی بیش از عرف کد رهگیری و قرارداد صوری برای متقاضیان صادر می کنند.